Koleginica i ja smo startovale sa razvojnim projektom čiji je početak obeležila tema Upravljanje promenama.

Jedna od aktivnosti je bila da učesnici izlistaju promene koje su uspešno, odnosno neuspešno realizovane u njihovoj organizaciji, kao i faktore koji su doprineli tome. Ono što već počinje da liči na pravilnost jeste podrazumevajući odnos prema uspehu.

Svaka grupa je vrlo kvalitetno, ne samo identifikovala neuspešno realizovane projekte, već i faktore koji su tome doprineli. A uspešne, vrlo oskudno. U diskusiji nakon vežbe, učesnicima je bilo teško da specifikuju faktore koji su doprineli uspehu. To su objasnili time da se iz grešaka uči, a kad se nešto uspešno obavi ide se dalje na sledeći izazov. Da li se zaista uči samo iz grešaka?

Može li se nešto naučiti iz uspešno sprovedenih promena?

Kada zastanemo i analiziramo uspešne poduhvate, možemo dobiti značajne informacije o timskim snagama i resursima kao što su: kako izgleda dobra timska komunikacija, efikasan timski rad, šta podrazumeva dobra priprema, analiza, procena rizika… Na taj način imamo mogućnost da identifikujemo i pojačamo ono što već radimo dobro i resurse koje imamo. Dobijamo recept uspeha koji možemo primeniti i na sledeće projekte.

Pitam se, koliko fokus na greške i neuspeh motiviše? Koliko utiče na kreativnost i na unapređenje postojećeg stanja? Da li daje zamajac?

Mišljenja sam da fokus isključivo na ono što nismo uspešno uradili i analiza toga, sužava naše kognitivne kapacitete, ne deluje motivišuće.

Možda je vreme da promenimo svoj odnos prema uspehu.

  • Uspeh se ne podrazumeva.
  • Svaki uspeh se računa.
  • Uspeh se slavi.

Jedan od načina da tim vežba vrednovanje svojih uspešno realizovanih aktivnosti može biti uvođenje prakse zvane Tegla timskog uspeha.

Za ovo je potrebna tegla, olovka i papirići. Na svakom nedeljnom timskom sastanku, potrebno je da tim zapiše svoje prošlonedeljne uspehe (koliko god ih malim smatrali). Na prednjoj strani papira se napiše aktivnost koja je uspešno realizovana, a sa zadnje šta je to što je timu pomoglo da tu aktivnost uspešno sprovede. Na kvartalnom ili polugodišnjem nivou, članovi tima mogu zajedno pročitati sve što su zapisali i podsetiti se svih svojih uspeha kao i svojih snaga koje su im to omogućile. Nakon toga, neformalna proslava timskih uspeha je više nego dobrodošla :)

Napomena: Praksu Tegla timskog uspeha negovati do daljnjeg :)

Još jedna napomena: Istu aktivnost možete primeniti i na sebe lično – Tegla mojih uspeha.

Sviđa vam se ovakav sadržaj?

OBAVEŠTENJA O NOVIM ČLANCIMA U TVOM INBOX-U:

Dodajte vašu adresu i kliknite na prijavi se