Imala sam klijenta koji je došao na terapiju sa ciljem da promeni svoje ponašanje na poslu, koje je smatrao neproduktivnim. Imao je utisak da sam sebe sabotira. Obrazovan, stručan u svom poslu, sa velikom mrežom kontakata,puno klijenata…činilo se da ima sve resurse, ali…

Koristio je razne strategije da sabotira sopstveni uspeh, a najčešće je birao da odlaže ono što je potrebno da uradi.

Sećam se jednog razgovora u kom smo došli do toga da mu je otac često govorio kako se on kao dete mučio, da je pešačio do škole preko 10km, a ne kao on kome je škola pored kuće i šta bi bilo da je on imao takve uslove…

Na pitanje kako je doživeo očeve reči, rekao je da mu je delovalo kao da se otac žali, kao da mu je krivo što on živi u boljim uslovima od njega. Podelio je da je tada bio zbunjen i da se osećao krivim što je njegova škola na par minuta hoda od kuće i što nije mogao da promeni uslove života svog oca kako bi bio zadovoljan.

„A šta si tada, kao dete, mogao da uradiš da bi se tvoj otac bolje osećao?“ pitala sam ga. „Pa da se mučim kao i on, i nikad ne uspem“.

Dešava se da se roditelji porede sa svojom decom, da im zavide na dostignućima, boljim uslovima života i slično. Tipična rečenica koja ukazuje na ovo je : Eeee da sam ja imao/la to što ti sad imaš, gde bi mi bio kraj“.

Ovakvo poređenje i kompeticija potiču iz roditeljevog unutrašnjeg Deteta i roditelj zauzima odnos prema svom detetu kao prema bratu ili sestri.

Logika koje je ovde prisutna u razmišljanju roditelja je zabluda nulte sume „Ako si ti uspešan, onda ja nisam“.

Dete, kako bi bilo prihvaćeno i kako bi sačuvalo svoju povezanost sa roditeljem odlučuje da ne bude uspešno i da ne koristi svoje sposobnosti. Ne želi da rizikuje da bude „odbačeno“ od strane roditelja. Tako kreće da sabotira samo sebe.

Kod odraslih osoba koje su usvojile zabranu na uspeh, možemo primetiti da često rade više stvari istovremeno, rasplinjavaju se, retko šta završavaju, da nisu fokusirani, odlažu, neefikasni su iako se zaista puno trude. Osećaju se vredno samo dok se trude…vremenom mučenje postaje samo po sebi cilj.

Dozvola koju je potrebno da date sebi, ukoliko ste se pronašli u ovom tekstu, jeste da je u redu da koristite svoje sposobnosti i da uspete.

Važno je da donesete novu odluku da ćete uspeti u onome što vam je važno, bez obzira šta drugi mislili o vama, i po cenu da vas odbace.

Volite sebe, budite dobri prema sebi?